slideshow_content
search_pic
content

אלה אטלנטית

שם הצמח אלה אטלנטיתאלה

משפחה אלתיים

תמונה

 

שם לטיני Pistacia atlantica

שם באנגלית Terebinth

שם בערבית בוטם

מקור השם שם הסוג מציין כנראה את העובדה שבימי המקרא שימש הצמח עצמו כאל, או כמקום פולחן לאלים אחרים. שם המין "אלה אטלנטית" הוא על שם הרי האטלס שבמרוקו, שם תואר צמח זה לראשונה בידי הבוטנאי דה פונטיין בשנת 1800. 

פולקלור זה עץ היכול להגיע לגיל מופלג ולממדי ענק, לכן יש החושבים כי זה העץ שתחתיו התקיים הפולחן האלילי במקרא. הגזעים שימשו ליצירת כריכות לספרי תורה. מעץ זה מפיקים גם קטורת. 

ברפואה העממית השרף הנוטף מהגזע משמש לחיטוי פצעים. בירדן משתמשים בתמצית העלים כתרופה לסכרת, נגד עצירות ונגד נזלת. 

הקונבנציונאלית
ברפואה
 לא נמצאו שימושים רפואיים בצמח זה, אך ידוע שבפירות יש טאנינים היכולים לגרום להרעלה שסימניה: קרישת חלבונים, בחילה, הקאות ועצירות. כן ידוע צמח זה כצמח אלרגני ממדרגה ראשונה, ואנשים רבים רגישים לאבקתו.

שימושים אחרים מהפירות הפיקו שמן למאור ולסבון. בזרעים יש כ- 60% שומן. השרף השומני המופרש מהעץ משמש לייצור טרפנטין ולכן הוא נקרא גם "טרפנטין גלמי". בתעשיה המסורתית הטרפנטין מתקבל מהעץ על ידי הרתחה של השרף. בתעשיה המודרנית קיים תהליך אחר שבו מפיקים גם טרפנטין וקולופון, שניהם תוצרים שהם חומרי גלם לייצור חומרים אחרים: הטרפנטין משמש לייצור מוצרי היגיינה וקוסמטיקה, חומרי הדברה וייצור צבעים. הקולופון משמש לתעשיית המסטיק (בשמשו חומר גלם בסיסי לתעשייה זו), וכן כחומר גלם בתעשיית הפלסטיק והדפוס. 
הפקת השרף מהעץ היא תהליך מורכב הנעשה אחת לשלוש שנים. ואז מבצעים חתך בעומק של כ- 20 ס"מ בענפים והשרף נשפך מהגזע לכלי אגירה. 
אירן היא אחת היצרניות העיקריות של החומרים הללו, ושם מתבצע האיסוף בדרך שתוארה לעיל. האיסוף מתבצע בעיקר באזורים הכורדיים ( שחאר, לוריסטן, בחטיארי). האיסוף נעשה בידי ארבעה בעלי מקצוע: החותך, הקדר, מכין החימר, ואדם שאחראי על הטיפול בתהליך האיסוף. הקבוצות הללו מפיקות בדרך כלל, עד 1 ק"ג של שרף מעץ אחד. בעלים משתמשים לתעשיית הבורסקאות ותעשיית הלכה. מהשרף של העץ הפיקו בעבר מסטיק ללעיסה, ואילו מהעצה הקשה הפיקו ידיות לכלים. 
העץ משמש כנה טובה ביותר להרכבת האלה האמיתית (אלת הבוטנה, הפיסטוק חלבי), בשל עמידותו לנמטודות ולתנאי יובש. 

ביולוגיה הזרע נובט בקושי רב, רק אחרי שהוא שוהה בקיבה של ציפורים הוא יוכל לנבוט. בתנאי מעבדה נמצא, שהזרעים נובטים רק אם משרים אותם לחצי שעה בחומצה גופריתנית מרוכזת. 
העץ נתקף תכופות על ידי עפצים, הנגרמים על ידי כנימת העפצים.